Bireylerin erken çocukluk döneminde şekillenen ve yaşam boyu devam edebilen işlevsiz düşünce, duygu ve davranış kalıplarını (şemaları) ele alan bütüncül bir terapi yöntemidir. Bu şemalar, bireyin kendisi ve çevresiyle olan ilişkilerini derinden etkileyebilir. Şema terapi, bu kalıpların fark edilmesi, anlaşılması ve değiştirilmesi sürecini yönetir ve bireylerin daha sağlıklı düşünme, hissetme ve davranış biçimlerine ulaşmalarına olanak tanır. Ayrıca, bireylerin kendilerini sabote eden başa çıkma yöntemlerini dönüştürmesine yardımcı olur ve onların daha doyurucu bir yaşam sürmelerine katkı sağlar.

Bu terapi yöntemi, özellikle kronik depresyon, anksiyete, ilişkilerde tekrar eden sorunlar, kişilik bozuklukları(örneğin borderline veya narsisistik kişilik bozukluğu) gibi durumlarda etkili sonuçlar sunar. Ayrıca, bireylerin kendilerini sabote eden başa çıkma yöntemlerini dönüştürmesine yardımcı olur ve onların daha doyurucu bir yaşam sürmelerine katkı sağlar.

Şema Terapinin faydaları ise, bireyin çocukluk döneminden itibaren süregelen derin psikolojik sorunlarını anlamasına ve bu sorunlarla etkili bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olur. Geçmiş travmaların yarattığı duygusal yaraları ele alarak bireyin kendini daha iyi hissetmesini ve duygusal yüklerinden kurtulmasını sağlar. Şemaların tetiklediği zararlı davranışların fark edilmesini ve daha sağlıklı başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesini destekler. Bireyin, ilişkilerinde tekrarlayan sorunları anlamasına ve daha sağlıklı ilişki dinamikleri oluşturmasına olanak tanır. “Değersizlik” veya “yetersizlik” gibi olumsuz şemaların dönüştürülmesiyle bireyin öz saygısı ve öz güveni artar.